НАП следи пратките по пощата, ЕКОНТ, СПИДИ и други куриерски фирми

НАП  вече да проследява колко често гражданите изпращат стоки  чрез куриерски фирми, какви обороти правят.

Независимо дали сумите ви се изплащат чрез наложен платеж или паричен превод, от приходната агенция строго следят тях.

Във всеки един момент може да получите  писмо от НАП , че трябва да подадете годишна  декларация чл. 50 от ЗДДФЛ, за това, че сте получавали доходи от интернет в размер на определена сума според справка от куриерските фирми.

Обаче сумата,  която упомената  в справката не ви се явява чиста печалба.

Възникват редица въпроси – на тази сума ли трябва да платя данък? Или на  чистата печалбата  – след като изваждат  се всички разходи и това което остане е печалбата?И ако е на чистата печалба,  как да докажете, че именно това  е чистата печалба от продажбата на тези стоки .
Трябва да знаете, че НАП ви третират като търговци –  според тях извършвате дейност като търговец по смисъла на чл. 1, т. 1 от Търговския закон (ТЗ) – „Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид.“

Независимо от това доходите от тази стопанска дейност на това физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, на основание на изричната разпоредба на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) се облагат по реда на чл. 26, ал. 1 – 6 от ЗДДФЛ, приложим за физическо лице, регистрирано като едноличен търговец (ЕТ), като данъчното задължение е в размер на 15 на сто върху формираната данъчна основа.

Така, че лицето за доходите, придобити през 2016 г., следва да попълни Приложение № 2 на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2016 г., като в Част ІІ – Данни за дейността, маркира т. 5 „Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *