Годишно облагане на доходите при продажби по куриер и НАП

Все повече хора продават, които не са регистрирани като еднолични търговци или юридически лица извършват продажба на вещи през интернет платформи (OLX, Bazar, и други). Вещите могат да бъдат употребявани, като например: диван, който вече не ни е нужен, или  нови такива, които сме купили, но не са влезли в употреба в бита ни, като получат  парични суми чрез наложен платеж.

НАП изисква информация  от куриерските фирми за направените доставки с наложен платеж, броя на поръчките и сумите, платени от всеки клиент, за да се установи дали се извършва търговска дейност и съответно да изпратят покана до физическото лице да декларира получените доходи.

Получих следното запитване: „Имам следния казус –  Нямам фирма, бачкам си на трудов договор. Допълнително  купувам и продавам през olx, bazar и  facebook  телефони, часовници и техника. Изпращам продуктите чрез ЕКОНТ и СПИДИ и получавам парите от продажбата с наложен платеж . Трябва ли да  подам годишна декларация  за изкарани доходи от интернет и получените парични преводи от куриерски фирми (еконт и спиди )? Каква сума трябва да посоча? Благодаря предварително за помоща.”

При какъв оборот данъчните правят проверки?

До момента данъчните  органи правеха проверки на хора с оборот над 10 хил. лв., докато през новата година проверките ще обхващат и доста по-малки суми – годишен оборот от 2000 лв. до 5000 лв.

Какъв данък следва да заплатя?

Доходите от тази стопанска дейност се облагат с 15% данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от  ЗДДФЛ.  Данакът следва да се изчисли на база наложени платежи.

Кой е задължен да  подава годишна декларация за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ? ?

Данъчните проверяват и търговията по куриер. Физическите  лица,  който са онлайн търговци  трябва да обявят доходите си от продажби чрез куриерски пратки в своята годишна данъчна декларация.

Всяко местно физическо лице, което през предходната година е:

 • получило доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;
 • иска да ползва данъчни облекчения;
 • лице, което е плащало патентен данък;
 • лице, което има необлагаеми доходи от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица – водачи, от името на регистриран превозвач.
 • е дало или получило заем/и от други граждани или дружества в размер на общо над 10 000 лв. или има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години;
 • притежава акции и дялови участия в дружества и недвижима собственост в чужбина;
 • е придобило доходи от източник в чужбина, подлежащи на облагане с окончателен данък.

Какъв е срокът за подаване на декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ? 

Годишната декларацията  следва да се подаде от 10 януари до 30 април на 2021г.

Помощ при  попълване и подаване на годишната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Нашата кантора е специализирана в областта на данъчното право и счетоводното отчитане на доходите. Ако имате допълнителни проблеми и въпроси, свързани с декларирането на доходи от продажби чрез куриерски фирми, може да да се свържете с нас ТУК.

#серия #съвети

8 Replies to “Годишно облагане на доходите при продажби по куриер и НАП”

 1. Иван Иванов

  Здравейте!
  Бих искал да попитам ако имам годишен оборот от 2000 лв и си платя 15%данък върху него трябва ли да плащам и социални осигуровки при положение че се осигуряват по трудов договор?

  • Rosica Kavazova

   Здравейте, необходимо е се изяснят доста обстоятелства – какъв е произходът на този оборот т.е. от какво е натрупан и др. Може да се свържете с нас за изясняване на казуса.

 2. Йонко

  Не разбрах каква печалба да платя при условие ,че разпродадох нещата на безценица.Нали когато съм ги купувал съм си платил и ДДС.

  • Rosica Kavazova

   Здравейте, необходимо е се изяснят доста обстоятелства – имате ли документи за вещите, които сте разпродал, каква е стойността на получените суми по справка и т.н. Може да се свържете с нас за изясняване на казуса.

   от Eкипа на адвокатска кантора Кавазова

 3. Темелка Павлова

  здравейте,
  До каква сума не се облага онлайн продажбата
  и ако е разделена по Спиди и Еконт трябва ли да събера общо наложените платежи?

  • Rosica Kavazova

   Здравейте,
   всеки доход, получен при продажба на стоки/вещи, закупени с цел препродажба или произведени с цел продажба (т.е. за търговска дейност) подлежат на облагане.Освободени от облагане са доходите от продажбата на лични вещи – вещи, които са закупени за лично ползване.

   От Екипа на адвокатска кантора Кавазова

 4. Иван

  Здравейте, искам да попитам следното. Ако съм си купил игрална конзола, за 200лв преди 2 месец, но след тези 2 месеца реша да я продам за 400лв защото вече не я използвам. И след това си купя друга и отново я продам след 2 месеца. Това трябва ли да се обложи с данък?

  • Rosica Kavazova

   Здравейте, не се облагат доходите, които са получени от продажбата на вещи, служещи за лично потребление. При проверка от органите на НАП следва да докажете, че сте използвали вещта за лична употреба.
   Поздрави, адв. Росица Кавазова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *