Актуална информация за мерки и ограничения в Европа и по света във връзка с коронавируса

По повод на възникналата епидемиологична обстановка в страната ни, ние ще се стремим да ви информираме своевременно при всяка промяна относно мерките  и ограниченията в Европа и по света във връзка с коронавируса.
1. Турция – От 24 март е въведена забрана за влизане на чужденци на летище Истанбул. Кацналите на летището чуждестранни граждани (включително българи) не се допускат на територията на Турция, като престоят им се ограничава в рамките на транзитна зона. Последният полет на Турските авиолинии до София ще се състои на 25 март (сряда) в 08:35 часа. Към момента единствените други варианти за завръщане на български граждани, намиращи се в Турция, е със собствен автомобил през ГКПП Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Пешеходно преминаване на границата се допуска през ГКПП Малко Търново.
В градския и междуградски транспорт в Турция е въведено ограничение транспортните средства да превозват до 50% от максимално допустимия брой пътници. Турските граждани са призовани да не напускат домовете си и да ограничат движението си до минимум. Официални ограничения на движението на гражданите обаче все още не са въведени.
2. Австрия – Удължени са до 13 април съществуващите забрани за:
• Влизане в търговски и предоставящи услуги обекти, вкл. и други юридически лица, развиващи стопанска дейност;
• Съществуващите забрани за кацане на въздухоплавателни средства;
• Съществуващата забрана за достъп до обществени места.
3. От 22 март пътуванията, които са свързани с репатриране, са освободени от ограниченията за пътуване, въведени за влизането през сухопътните граници с Германия, Италия, Лихтенщайн, Швейцария, Словения и Унгария. Австрийските авиолинии няма да осъществяват граждански полети поне до 19 април.
4. Белгия – Забранени са „несъществените“ пътувания. Въведени са временни ГКПП. Ограничено е движението между градовете. Полицията следи за спазване на режима за придвижване.
5. Люксембург – Въведени са забрани за придвижване в рамките на градовете, както и между тях. Поставени на временни ГКПП. Пограничните работници преминават границата със сертификати. Разрешено е движението на стоки и товари.
6. Португалия – Продължават рестрикциите за чуждестранни граждани, пристигащи в Португалия по въздух или по море. До страната се допускат само португалските граждани и дългосрочно пребиваващите – след съответната проверка за грипоподобни симптоми. Всички останали граждани подлежат на проверка относно здравния статус и биват извозвани към летищата с цел отпътуване до страната си на произход.
7. Метрото в Лисабон преминава на разписанието на влаковете, предвидено за почивните дни: намален брой вагони и разреждане на влаковете на по-големи интервали от време.
8. Великобритания – Очаква се опциите за директни полети до България да бъдат все по-ограничени във времето. Към момента няма ограничения за извършване на летищен трансфер и транзитен престой на територията на Обединеното кралство. Директни полети до България изпълняват следните авиокомпании: „България ер“,
9. „Бритиш еъруейс“, „Изиджет“, „Райънеър“ и Уизеър. Директни полетите се изпълняват по следните маршрути:
 Манчестър – София („Изиджет“);
 Ливърпул – София („Райънеър“);
 Бирмингам – София („Райънеър“);
 Лондон – Варна („Уизеър“);
 Лондон – Пловдив („Райънеър“/;
 Лондон – София (“България ер“);
 Лондон – София (“Бритиш еъруейс“);
 Лондон – София („Райънеър“);
 Лондон – София („Изиджет“);
 Лондон – София („Уизеър“);
10. „Райънеър“ препоръчва на всички свои клиенти, чиито полети са били отменени, да презаверят своите билети за полет до 25 март 2020 г., когато се очаква броят на полетите да бъде значително редуциран.
„България ер“ има отменени полети на следните дати:
 23.03.2020 г.
 27.03.2020 г.
 29.03.2020 г.
 01.04.2020 г.
 25.04.2020 г.
За момента все още има свободни места в полетите на „България ер“ за следните дати: 25, 28 и 30 март 2020 г.
„Изиджет“ ще преустанови голяма част от полетите си от 24 март 2020 г. На пътниците се предлага да презаверят безплатно своите билети за по-късна дата.
Към британските граждани е отправена препоръка да се въздържат от пътувания в чужбина. Затворени са училищата в Анлгия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.
Черна гора – Два телефонни номера са отворени за предоставяне на помощ на граждани в нужда. Тел. 067 19 44 76 (всеки ден от 09.00-18.00 без неделя) предоставя психо-социална подкрепа както за черногорски, така и за чуждестранни граждани. Съветите могат да бъдат по всякакви въпроси, свързани с текущата ситуация, като страх, тревожност, притеснения и други ефекти на изолацията.
Тел. 067 19 44 75 (09.00-18.00 всеки ден без неделя) предоставя помощ на възрастни хора, хора с хронично заболяване и хора в самоизолация – както черногорски, така и чуждестранни граждани, при пазаруване на хранителни стоки, лекарства и други стоки от първа необходимост и плащане на сметки.
Косово – От 24 март са въведени допълнителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, както следва:
• Наложена е забрана за движение на граждани и превозни средства за времето от 10:00 ч. до 16:00 ч. и от 20:00 ч. до 06:00 ч. Забраната не важи за медицинските случаи, доставката на стоки от първа необходимост, включващи храни и лекарства за хора и животни, както и не ограничава дейностите, свързани с управлението на пандемията, т.е. дейността на централните и общинските власти в секторите здравеопазване, сигурност и държавна администрация;
• Разрешено е движението за икономически субекти, определени в списък на Министерство на икономиката, както и транспортирането на стоки за осигуряване функционирането на търговската мрежа (аптеки и хранителни магазини);
• Движението на открито се извършва от не повече от две лица заедно, при спазване на разстояние от не по-малко от 2 м. разстояние помежду им;
• Забранява се всякакво събиране на хора на открито или закрито, с изключение при изпълнението на дейности за предотвратяване и борба с епидемията.
Общините продължават да обслужват граждани, но с намален капацитет. Министерството на здравеопазването създаде специален уебсайт https://www.kosova.health/en със съответната информация, включително превантивни мерки за COVID-19 и актуални официални статистически данни. Въведен е телефон за спешни случаи: 038 200 80 800.
Канада – Всички пристигащи в Канада международни пътници следва да спазват режим на самоизолация за 14-дневен период, като на входните пунктове в Канада ще бъде предоставяна информация на всеки пътник относно мярката. На всеки ще бъдат задавани въпроси относно здравословното му състояние. Наред с наложените забрани са предвидени и изключения за следните категории лица:
• Сезонни селскостопански работници, работници заети в рибния сектор, граждани, заети с грижата за възрастни хора, както и всякакви други временно наети чуждестранни работници;
• Чуждестранни студенти, притежаващи валидно разрешение за обучение, или такива, които са били одобрени за получаване на съответното разрешение към датата 18 март 2020 г., когато са постановени посочените забрани за влизане/пребиваване;
• Граждани, подали молба за постоянно пребиваване, която е била одобрена преди 16 март 2020 г., но които все още не са влизали на територията на Канада.
За да се гарантира сигурност в сектори като търговия, здравеопазване и хранителна промишленост, на временно наетите чуждестранни работници в тези сектори ще им бъде позволено да пътуват/пребивават в Канада, като за тях ще важат посочените изключения.
Изключенията не влизат в сила веднага и не следва незабавно да бъде предприемано пътуване до Канада. Мерките ще бъдат обявени допълнително от канадските институции.
Освен за посочените по-горе категории граждани, забраните за влизане/пребиваване в Канада не важат и за:
• Чужденци, пътуващи за Канада по покана на правителството на Канада, като тази покана е свързана с борбата с COVID-19;
• Членове на семейства на канадски граждани;
• Членове на семействата на граждани с постоянно пребиваване в Канада;
• Гражданин, притежаващ писмено разрешение да влезе на територията на Канада с цел събиране на семейство;
• Гражданин, регистриран от индианската общност по силата на изричен нормативен акт;
• Акредитираните в Канада дипломати и членове на техните семейства (вкл. НАТО, ООН и други международни организации);
• Екипажи на самолети;

Как да попълня декларация за придвижване заради COVID-19?

Извънредното положение в Р.България  заради COVID-19 доведе до налагане на ограничителни мерки във връзка с придвижването в страната.

МВР предостави бланка на декларация за придвижване, която значително улеснява гражданите за придвижване през КПП между областните градове.

Образец на декларацията може да изтеглите оттук. Декларацията следва да се попълни на компютър или на ръка четливо по следния начин.
Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и  попълнена декларация.  Отпада отпада заверката от работодателя. ще остава при служителите на КПП.
От МВР припомнят, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост.

Защитната маска за лице вече е задължителна

Извънредното положение в Р.България  заради COVID-19 доведе до налагане на допълнителни ограничителни мерки във връзка с придвижването. Здравният министър въведе като задължение за гражданите да носят защитна маска на закрити или открити обществени места. Заповедта може да видите тук .

Заповедта на здравният министър  подлежи предварително изпълнение. Това означава, че гражданите следва изпълнят заповедта  да носят защитни маски веднага, незабавно.

Всеки гражданин, който наруши заповедта носи наказателна отговорност т.е. ако излезете без маска на  открито – извън помещения, със свободен достъп – улици, площади, паркове и други или обществено място – със свободен достъп на лица, с обществено предназначение ( например асансьор и стълбище) органите на МВР може да ви задържат за 24 часа със заповед по закона за МВР, след  прокуратурата да ви бъде повдигне обвинение. Въпреки извънредната обстановка административните съдилища разглеждат все още дела по чл. 60 АПК, чл. 72 ЗМВР. За Административен съд – град София вижте тук – http://www.admincourtsofia.bg/…/%D0%A1%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1…

Бъдете здрави!

от Eкипа на адвокатска кантора Кавазова

#серия #съвети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *