Шофиране след употреба на наркотици и наказания

Известният журналист и дългогодишен телевизионен водещ Милен Цветков загина в жестока автомобилна  катастрофа навръх Великден. Водачът, който е предизвикал катастрофата е  мъж на 22 години. Направените тестове показват, че той е шофирал под въздействието на наркотици.

Какви са наказанията при шофирането след употреба на наркотици?

Какво да очаквате ако шофирате след употреба на наркотични вещества?

Във връзка с зачестилите запитвания към  Адвокатска кантора Кавазова, свързани с последиците от шофирането под въздействието на наркотик, трябва да знаете че:

1.    Шофирането след употреба на наркотици е забранено. В българското законодателство не е предвидена граница, в рамките на която  можете да шофирате след  като сте употребили наркотични вещества.

2.     КАТ  тестовете за водачи на МПС при съмнение за употреба на наркотици, са два вида – Dräger DrugCheck 3000 и Dräger DrugTest 5000.  Чрез тези тестове  се засичат няколко от най – разпространените видове наркотици  при наличие на следните нива:

·       амфетамини –  50 ng/mL;

·        метаамфетамини: 35 ng/mL;

·       кокаин: 20 ng/mL;

·       опиати (морфин): 20 ng/mL;

·       THC (марихуана): 5 ng/mL;

·       бензодиазепини (диазепам): 15 ng/mL;

·       метадон: 20 ng/mL.

Количеството наркотично вещество в организма ви, зависи от много физиологични фактори, свързани с физиката на употребяващия наркотици.  

Основни те въздействия на наркотиците върху човешкия организъм, поради които шофирането след употребата им е особено опасно може да видите ТУК.

 

3. Какви са наказанията при шофирането след употреба на наркотици? Наказателният кодекс разпределя наказанията в няколко категории:

  •  лишаване от свобода от една до три години;
  • лишаване от право на дееца да управлява МПС;
  •  прекратяване на регистрацията на МПС (за срок от 6 месеца до 1 година);
  • глоба от 500 до 1500 лв.
  • При шофиране в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред – наказание до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева.
  • При причиняване на смърт или телесна повреда след употреба на алкохол, наркотици и управление без книжка – от 1 до 6 години, а при особено тежки случаи, наказанието  е от 2 до 10 години.
  • При причинена смърт наказанието  е  от 3 до 15 години, а при особено тежки случаи  от 5 до 20 години.
  • Ако нарушителят е избягал от местопроизшествието, наказанието при тежка или средна телесна повреда е лишаване от свобода от 1 до 5 години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от 2 до 8 години. При смърт – лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от 5 до 15 години.

ВАЖНО е да знаете, че при установяване на шофиране след употреба на наркотици,  деецът не може да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Това означава, че във всички случаи срещу водача на МПС ще се води наказателно дело. То може да приключи със споразумение,  осъдителна или с оправдателна присъда.

от Eкипа на адвокатска кантора Кавазова

#серия #съвети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *